2 z 16
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Listki sałat to z pozoru mało znaczący element diety. Jednak...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/f5/21/6569f9c0e24b8_o_large.jpg)
fot. Lilechka75/Getty Images
Dieta antysmogowa. Jedz te produkty, by chronić się przed zanieczyszczeniami powietrza. Złagodzisz kaszel i ból brzucha wywołany smogiem
Pokarmy antysmogowe – warzywa liściaste
Listki sałat to z pozoru mało znaczący element diety. Jednak sałata to nie „trawa”, tylko lekkostrawne i niskokaloryczne źródło wielu niezwykle ważnych związków przy codziennym jedzeniu. Obfituje w przeciwzapalne i odtruwające związki takie, jak błonnik i chlorofil. Należy także do pokarmów najbardziej odkwaszających organizm. Takie działanie ma m.in. magnez, który ułatwia rozkurcz dróg oddechowych, ułatwiając oddychanie w przypadku podrażnienia smogiem, infekcji czy astmy.