W skrócie
Własnoręcznie przygotowany schab ze śliwką to danie, które nie sprawia wielu trudności. Jednak trzeba uważnie i ściśle zawinąć schab oraz podlewać wytwarzającym się sosem pieczeniowym. Dzięki tym dwóm czynnościom schab pieczony ze śliwką będzie delikatny i zachowa wyjątkowy smak. Czasem zamiast schabu do faszerowania korzystam z szynki. Jeśli lubisz mięso z suszonymi owocami, to świetnym pomysłem jest przygotowanie schabu nadziewanego morelami. Każdy z wariantów urozmaici świąteczny jadłospis na święta.
Schab nadziewany śliwkami – przepis na świąteczne mięso
Liczba porcji: dla 6-8 osób.
Czas przygotowania: 2 godziny.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
- 1 kg schabu bez kości,
- 200 g suszonych śliwek,
- 100 ml czerwonego wina,
- 2 łyżki masła,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka majeranku,
- 40 ml wody.
Do smaku:
- 1/2 łyżeczki soli,
- świeżo zmielony czarny pieprz.
Jak zrobić schab pieczony ze śliwką?
Sposób przygotowania:
- Na początku schab umyłam, natarłam solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Mięso odstawiłam na godzinę w chłodnym miejscu. W tym czasie śliwki sparzyłam wrzątkiem, zostawiłam na 10 minut, odcedziłam i w razie potrzeby wyjęłam z nich pestki.
- Schab głęboko nakłułam nożem wzdłuż mięsa w kilku miejscach i w powstałych otworach wcisnęłam namoczone śliwki bez pestek.
- Mięso włożyłam do garnka z masłem i zarumieniłam na średnim ogniu. Obrumieniony schab przełożyłam do brytfanny, dodałam masło i uzupełniłam 40 ml wody.
- Schab ze śliwkami piekłam przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180° Celsjusza. Polecam polewać mięso co 15 minut wytwarzającym się sosem z pieczenia.
- Po 30 minutach pieczenia do schabu pieczonego ze śliwkami wlałam czerwone wino.
- Upieczony schab ze śliwką odstawiam do wystygnięcia, aby soki zawarte w mięsie mogły się uspokoić. Taki zabieg pomaga łatwiej ukroić plastry mięsa.
Inne dania ze schabem
Jeśli szukacie innych wariantów na schabowe, to polecam zrobić schab po dziekańsku. Mięso pieczone jest w piekarniku. Taki schab zrobisz szybko, a jednocześnie zachowa soczystość i aromat dzięki dosypaniu suszonego majeranku, granulowanego czosnku oraz słodkiej i ostrej papryki.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?